19 nov.2020

DIA MUNDIAL DEL VÀTER, EL SANEJAMENT UN DRET HUMÀ

Avui se celebra el Dia Mundial del Vàter, una cita en el calendari que promou l’Assamblea General de les Nacions Unides per conscienciar sobre la importància de l’accés als serveis de sanejament de manera segura. Una fita que s’alinea amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 6 que també impulsa l’ONU i que té com a objectiu garantir la disponibilitat d’aigua i sanejament per a tothom d’aquí al 2030.

En aquest sentit, Ematsa s’ha adherit a través de la Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS) a la Declaració que signen 62 organismes europeus de l’àmbit del subministrament i el sanejament d’aigua, per fer una crida a les institucions de la UE per tal que consagrin el dret humà a l’aigua i al sanejament en la legislació europea.

En el context actual, amb l’actual crisi sanitària causada per la Covid-19, s’ha posat de relleu la importància vital de l’aigua, el sanejament i la higiene per protegir la salut humana. Ematsa, com a servei essencial, ha treballat en tot moment per garantir el subministrament a tots els municipis on és present en la gestió del clavegueram i, al mateix temps, protegir la salut del seu equip humà.

La planificació estratègica de la companyia d’aigües es realitza prenent com a referència el Objectius de Desenvolupament Sostenible i el compromís amb la sostenibilitat i la salut està present en totes les accions que impulsa.

Amb 291 quilòmetres de xarxa de clavegueram, durant l’any 2019, es van tractar més de 10 milions de m3 d’aigua residual a través de les cinc estacions de depuració que gestiona la companyia. Un procés completament monitoritzat i controlat per garantir la correcta gestió cicle integral de l’aigua.

A més, aquest any el Laboratori d’Ematsa ha engegat el projecte d’anàlisis i detecció de la SARS-CoV2 a les aigües residuals en col·laboració amb el Departament de Salut. Una iniciativa que permet extreure dades de la presència del virus que permetin a les autoritats sanitàries prendre decisions i mesures preventives per reduir el risc de contagi.

El sanejament és un salvavides i un dret humà.