T’hem resumit els principals dubtes dels nostres clients sobre el servei d’aigua potable i sanejament.

Vols conèixer els tràmits per contractar el servei d’aigua? Com es poden domiciliar els rebuts? En quin horari i a quin telèfon he de trucar per preguntar sobre el meu contracte o servei? Quina duresa té l’aigua de casa meva, o quins controls es realitzen per garantir la potabilitat de l’aigua? Com puc estalviar aigua? Que s’està fent per garantir el subministrament i que no hi hagi restriccions del servei?

Com pots contractar el subministrament d’aigua?
Si et vols donar d’alta del subministrament d’aigua pots fer-ho a la nostra oficina virtual o trucant al nostre telèfon gratuït d’atenció al client: 900 55 05 55. Vols saber-ne més?

Com puc domiciliar les meves factures o canviar les dades de domiciliació?
Si vols canviar les dades de domiciliació de les teves factures pots fer-ho a la nostra oficina virtual o trucant al nostre telèfon gratuït d’atenció al client: 900 55 05 55 o mitjançant un correu electrònic a info.ematsa@ematsa.cat

Com puc gestionar el pagament de la meva factura?
Si disposeu d’un document d’EMATSA amb codi de barres, us podeu adreçar a les oficines de correus, terminals de Servicaixa o a http://portal.lacaixa.es/pagos/impuestosrecibosmatriculas_es.html per fer efectiu el pagament.

Com puc canviar el titular del meu contracte?

Quines dades conté la meva factura?

L’aigua que es distribueix als municipis gestionats per EMATSA supera amb escreix la normativa sanitària més estricta establerta per l’Organització Mundial de la Salut, la Unió Europea i les autoritats sanitàries del nostre país.Pel que podem dir, que l’aigua de l’aixeta, aigua de confiança.

Què és l’aigua potable?
Tal com la defineixen l’Organització Mundial de la Salut i la Unió Europea, l’aigua potable és aquella que una persona pot beure tots els dies, durant tota la seva vida i sense cap risc per a la seva salut.

Es pot beure l’aigua de l’aixeta?
Sense cap dubte. L’aigua de l’aixeta és potable, o sigui, aigua que poden ingerir les persones sense risc per la seva salut.

Com es determina la composició de l’aigua potable?
Per fixar la qualitat que ha de tenir l’aigua de l’aixeta, la Unió Europea, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, determina els límits de presència de determinats components presents a l’aigua. Molts d’aquests no perjudiquen el cos humà –alguns fins i tot aporten beneficis– i altres, només si estan presents en grans quantitats.

Per definir els nivells de potabilitat, els investigadors prenen com a base el consum diari d’una persona al llarg de la seva vida -2 litres diaris durant 70 anys- amb uns marges de seguretat molt elevats.

Com s’assegura la potabilitat de l’aigua que arriba a les llars?
EMATSA realitza anàlisi en continu per detectar la presència de microorganismes i productes químics indesitjables, i per controlar altres característiques com l’olor, el color o el sabor. Així, s’analitza la presència de més de seixanta paràmetres de tipus microbiològic, químic, indicadors del tipus de conductivitat i pH, etc., i es controlen altres característiques, com l’olor, el color i el sabor.

Realitzem també, en continu, anàlisi del clor residual de l’aigua de consum en diferents punts de la xarxa de distribució, per garantir la presència d’una dosi mínima d’aquest desinfectant, com a garantia sanitària addicional.

Si l’aigua de casa meva té una apariència, sabor u olor desagradable, es pot beure?
L’aigua de consum humà té en la seva composició sals i substàncies que li donen un sabor i un olor particular. Per tant, que l’aigua tingui un determinat gust i olor no ha de considerar-se com a indicador d’aigua no potable. De fet, la majoria dels components que fan que l’aigua tingui un aspecte, sabor o olor desagradable no són danyosos per a la salut.

No obstant això, en el cas en què, de sobte, la seva aigua surti bruta, amb un sabor o olor desagradable, li recomanem que es posi en contacte amb el nostre servei d’atenció al client.

Què és el clor?
El clor és el desinfectant d’aigua més utilitzat en el món, per la seva efectivitat i fiabilitat per eliminar tot tipus de microbis nocius que puguin contenir l’aigua, les canonades de subministrament o els dipòsits d’emmagatzemament. El clor que s’afegeix a l’aigua de consum humà és una dosi mínima de garantia sanitària –marcada per la legislació– no perjudicial per a la salut de les persones. Vols saber-ne més?

Què és la duresa de l’aigua?
L’aigua dura és aquella que conté un alt nivell de minerals, en particular sals de calci i magnesi. Encara que altres minerals, com l’estronci, el ferro i el manganès, també contribueixen a l’enduriment de l’aigua, ho fan en menor grau, ja que generalment estan dissolts a l’aigua en petites quantitats.

Les aigües dures no són perjudicials per a la salut, sinó tot al contrari: aporten un percentatge significatiu de la ingesta diària recomanada de calci i magnesi, i poden prevenir l’aparició de distintes patologies. Vols saber més?

L’aigua de casa meva té un sabor extrany, me la puc beure?
L’aigua de l’aixeta conté sals minerals i altres nutrients que li solen proporcionar un sabor i un olor particular. Que l’aigua tingui sabor i olor no és un determinant de la seva seguretat ni de la seva qualitat.

Per millorar el sabor i l’olor de l’aigua, és recomanable dipositar-la a la sortida de l’aixeta en una gerra de vidre oberta, deixar-la reposar durant mitja hora perquè s’evapori el clor i introduir-la posteriorment a la nevera. El fet de refredar l’aigua mitiga el seu gust i olor de clor. .

Així mateix, si li afegeixes una gota de llimona millora el seu sabor.

Si l’aigua és natural, per què fa olor l’aigua de l’aixeta?
Qualsevol aigua procedent de la natura pot contenir substàncies que generen olor, però que no suposen cap risc per a la salut.

L’aigua és un element indispensable per a la vida i un nutrient essencial en la nostra alimentació diària. L’organisme humà està constituït majoritàriament per aigua, que exerceix funcions vitals, per la qual cosa és fonamental per a una correcta hidratació mitjançant una ingesta adequada.

Beure 1,5 litres d’aigua al dia són suficients?
És difícil establir la quantitat exacta d’aigua que una persona ha de beure diàriament, ja que les necessitats solen variar en funció de distints factors, com l’activitat física, el clima, l’edat i el sexe, entre altres.

El consum recomanat d’aigua per a les persones adultes sanes és d’1 ml per cada quilocaloria que s’ingereix al dia, és a dir, entre 2 i 3 litres d’aigua diàriament.

D’aquesta quantitat, entre el 75 i el 80 % ha d’obtenir-se de les begudes (principalment, aigua, llet, sucs, infusions, caldos, etc.), mentre que el 20 o 25 % restant ha de procedir d’aliments sòlids, com la fruita i les verdures.

Saps com es recomana començar i acabar el dia?
Mentre dormim, perdem aigua. Per tant, és recomenable beure al menys un got d’aigua abans d’anar a dormir i un altre a l’aixecar-se.

Per què hem d’estar ben hidratats?
En transpirar, el nostre cos perd aigua i sals minerals. El 99 % de la nostra suor és simplement aigua, però també trobem minerals, com el sodi, el potassi, el magnesi i el ferro.

Una bona hidratació permet recuperar els valors d’aigua que l’organisme necessita i evita certs trastorns, com a vòmits, dolors de cap, cansament, pell seca, etc., símptomes propis de la deshidratació.

Saps per què no hem d’esperar a tenir sed per beure aigua?
La pèrdua d’aigua que pateix el cos diàriament (més de 2 litres) ha de ser reemplaçada el més ràpid possible per evitar que comenci el procés de deshidratació.

Per això, és molt important que no esperem a tenir la sensació de set per beure aigua, ja que aquest símptoma és una característica pròpia de la deshidratació.

S’ha de beure més aigua al fer exercici?
Beure mig litre d’aigua dues hores abans de fer exercici és fonamental per tenir una hidratació adequada i donar temps al cos per eliminar l’excedent d’aigua ingerida.

Durant l’exercici, és recomanable hidratar-se a intervals regulars per reemplaçar tota l’aigua que es perd a través de la suor. Després de l’exercici, és de vital importància beure aigua per a una recuperació adequada.

L’aigua de l’aixeta és bona per un atleta d’elit?
Sí, l’aigua de l’aixeta és bona per un atleta d’elit i per a qualsevol persona que faci esport.

Els nens poden beure aigua de l’aixeta?
L’aigua de l’aixeta és saludable per a adults i per a nens. És important que els nens realitzin aturades obligatòries en els entrenaments o jocs per beure la quantitat d’aigua suficient i hidratar-se. En el cas dels menors d’un any, poden tenir una menor tolerància als minerals que conté l’aigua de l’aixeta.

Les persones grans s’han d’hidratar més?
En el cas de les persones grans, és fonamental controlar el consum d’aigua, ja que amb l’edat es produeixen canvis en la funció renal i una disminució important de la sensació de set.

Sabies que es recomana beure més aigua si tenim la grip o diarrea?
En el cas de les persones grans, és fonamental controlar el consum d’aigua, ja que amb l’edat es produeixen canvis en la funció renal i una disminució important de la sensació de set.

Plogui o no plogui, hem de tenir sempre cura de coservar aquest recurs natural escàs, com a requisit per tenir aigua en un futur.

Per què és millor dutxar-se que banyar-se?
És millor dutxar-se. Una dutxa suposa un consum de 30 a 80 litres d’aigua mentre que una banyera plena pot comportar una despesa de 200 a 300 litres d’aigua.

A l’hora de la dutxa, podem estalviar aigua si tanquem l’aixeta mentre ens ensabonem. Per cada minut que passem sota la dutxa amb l’aixeta oberta podem malbaratar uns 10 litres d’aigua.

Quines plantes són les que requereixen un menor consum d’aigua?
Les plantes que requereixen un menor consum d’aigua són els arbustos, les plantes autòctones i les resistents. Són plantes igualment boniques i consumeixen menys aigua.

Quina és la millor hora per regar el jardí?
A primera hora del matí o al capvespre, ja que aprofitem més l’aigua perquè no s’evapora tan ràpidament.

Després de cuinar, on llenço l’oli?
S’aconsella retirar l’oli de la paella amb paper absorbent i llençar-lo a les escombraries No el llencis per l’aigüera perquè l’oli i l’aigua no es barregen i resulta molt difícil eliminar-lo a les depuradores.

Per què no es recomana llençar pintura per l’aiguera?
No es recomana perquè la pintura és un material molt contaminant. T’aconsellem que la deixis assecar fins a obtenir una massa sòlida i que la portis als centres municipals de recollida.

I les burilles, les podem llençar pel vàter?
No llencis les burilles per l’inodor perque contenen nicotina i quitrà, substàncies que es dissolen fàcilment a l’aigua i que són contaminants, fins i tot en petites concentracions i resulta molt difícil eliminar-les en el procés de depuració. Llença les restes dels cigarrets a les escombraries un cop estiguin ben apagats.

Quins altres materials no convé llençar pel vàter?
Els plàstics, les gases, les compreses i els preservatius no s’han de llençar pel vàter, ja que si es tiren al vàter poden obstruir les canonades i afectar l’entrada de l’aigua residual a les depuradores. T’aconsellem que col·loquis un petit contenidor al bany per llençar aquests residus sòlids.