08 Nov2018

EXITOSA JORNADA COMMEMORATIVA DELS 20 ANYS DE L’ACREDITACIÓ DE L’ISO 17025

La jornada commemorativa dels 20 anys de l’acreditació de bona part dels serveis del Laboratori d’Ematsa d’acord a l’ISO 17025 va ser un èxit. La Sala Fòrum es va omplir per escoltar les ponències del director del Laboratori de Salut Pública, Conrad Casas, així com del cap del departament del Laboratori de l’ACA, Philipe Rougé.

Aquesta jornada es va encetar amb unes paraules del director-gerent d’Ematsa, Daniel Milan, felicitant “la implicació i l’esforç que han fet i fan tots els professionals del Laboratori d’Ematsa, amb aquesta necessitat de millora continua i la seva adaptació a les noves tecnologies de la informació aplicades a les pràctiques laborals”. I va afegir: “20 anys després estem aquí y amb vosaltres, orgullosos d’haver fet aquest recorregut junts i amb el compromís de continuar amb la millora de la gestió del laboratori i l’increment de la confiança que sabem que tenim dels nostres clients”.

El Laboratori d’EMATSA va iniciar la seva activitat l’any 1983 amb l’objectiu de cobrir les necessitats de control de qualitat de l’aigua de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del riu Francolí i de l’Abastament de la ciutat de Tarragona, inclosos els pous propis que tenien problemes d’intrusió salina. Aquests controls feien que l’activitat del laboratori fos de caràcter intermitent i estacional.

Un moment de la intervenció del Sr. Philippe Rougé, Director d’estratègia d’operacions de plantes de tractament d’aigües residuals del Grup SUEZ a Espanya

A sobre d’aquestes línies ,un moment de la intervenció del Sr. Philippe Rougé, Director d’estratègia d’operacions de plantes de tractament d’aigües residuals del Grup SUEZ a Espanya

Un moment de la intervenció del Sr. Conrad Casas, Subdirector del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

A sobre d’aquestes línies ,un moment de la intervenció del Sr. Conrad Casas, Subdirector del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

Per tal d’ampliar l’activitat i mantenir-la estable tot l’any, a mitjans dels anys 80, es va decidir ampliar el servei i adaptar-se a les necessitats locals i donar servei d’anàlisi a altres abastaments i col·laborar amb l’Administració. Entre aquests primers clients hi va haver SOREA (antic SAUR), la Junta d’Aigües i la Junta de Sanejament (actualment ACA), el Departament de Sanitat i Seguretat Social i també el de Medi Ambient. Però això no és tot, perquè al nostre Laboratori s’analitzaven també les mostres de diversos punts de Catalunya i també d’Espanya (Astúries, Castella la Manxa, Illes Canàries…).

En aquesta línia de col·laboració amb l’Administració i per mantenir al dia el nivell de control de qualitat adaptat a les exigències que els temps anaven imposant, el Laboratori va anar sol·licitant reconeixements i homologacions que, la legislació vigent en aquell moment, anava publicant dins els àmbits de treball que li eren propis. Es tractava d’excel·lir en les exigències i en aquesta necessitat tant d’Ematsa de refermar la qualitat i la reavaluació constant, amb l’objectiu d’adaptar-se a les demandes i necessitats tant de l’Administració com dels nostres clients. Ho demostren les 18.000 mostres anuals que fa el Laboratori i les 28 persones que hi treballen.

La jornada també va servir per repassar present i futur del marc legal vinculat al cicle integral de l’aigua des de les diverses perspectives dels laboratoris i agents d’interès que hi estem implicats.