22 de març de 2025
COMPROMÍS AMB EL MEDI AMBIENT: ENERGIA RENOVABLE I EFICIÈNCIA DEL SERVEI
Aquest any, el Dia Mundial de l’Aigua posa el focus en la preservació dels glaciars, uns recursos hídrics vitals que s’estan reduint acceleradament a causa de l’escalfament global. Aquesta situació demana una resposta urgent i coordinada de la comunitat internacional per implementar mesures efectives de reducció d’emissions.
A escala local, la contribució de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona es materialitza en la transició cap a una economia circular, que inclou tres eixos principals: el desenvolupament de les energies renovables, la millora de l’eficiència energètica i l’optimització en la gestió dels residus.
En aquest context, Ematsa, mitjançant el pla estratègic VIA2030, està impulsant la seva transformació cap a una gestió del cicle urbà de l’aigua més sostenible i eficient. L’empresa ha demostrat el seu compromís ambiental amb accions concretes per reduir la seva petjada de carboni i minimitzar les emissions d’efecte hivernacle.
Energia renovable
La companyia d’aigües ha millorat la seva eficiència energètica en tots els processos. Així, durant el 2024, l’abastament i el control de qualitat han reduït un 10% el consum d’energia respecte el 2023 i, al mateix temps, han augmentat un 20% l’autoproducció d’electricitat amb energia fotovoltaica i hidràulica. La producció d’energia renovable ja se situa en el 20%, el 80% restant és energia comprada amb certificació d’origen renovable.
Pel que fa a depuració, el procés amb un consum energètic més elevat, en els darrers dos anys ha iniciat el desplegament d’instal·lacions d’energia renovable per a l’autoconsum i ha passat de produir 7,7 MWh l’any 2023 a produir-ne 667 MWh el 2024. Les estacions de depuració d’aigües residuals, compten amb plaques fotovoltaiques i una planta de biogàs que han permès assolir aquestes dades. Al mateix temps, la companyia ha optimitzat els seus equips, principalment els que actuen sobre el reactor biològic encarregat de la depuració, i han aconseguit reduir el consum prop d’un 17%, passant dels 4,2 GWh del 2023 als 3,5 GWh de l’any passat.
Eficiència del servei
La transformació digital en la gestió del cicle urbà de l’aigua és un dels pilars en la lluita contra el canvi climàtic. Aconseguir processos més eficients es tradueix en una reducció dels recursos necessaris per dur-los a terme. Així, el control en continu del cicle de l’aigua ha permès que la xarxa d’abastament hagi assolit un rendiment hidràulic del 87% de durant el 2024. A més, durant aquest darrer any, s’han afegit 110 nous sensors al sistema de control per detectar fuites, als quals s’han incorporat eines d’anàlisi d’intel·ligència artificial per detectar patrons anòmals que facilitin la detecció de fraus.