- Inici
- El nostre compromís
- Implicació social
- Divulgació cultural
Divulgació cultural
Fomentem el coneixement de la història de l'abastament d'aigua
El compromis d’Ematsa amb la comunitat local va més enllà de la prestació del servei d’aigua amb eficàcia i eficiència, per això impulsa diversos projectes encaminats a facilitar el coneixement històric de l’abastament d’aigua, tots ells vinculats al territori i buscant sinergies amb les entitats i administracions locals
Frontinus, curator aquarum
Espectacle de petit format sobre la gestió de l’aigua a l’època romana. El monòleg ens explica com gestionaven l’abastiment d’aigües i el clavegueram a les ciutats de l’Imperi Romà al segle II. El text: “Frontinus, curator aquarum” es posas en la pell del Curator AQUARUM, un personatge document que va estar al càrrec de la gestió de les aigües a Roma i que, en el context fictici de la representació, visita Tàrraco per ajudar al seu homòleg amb reptes que Tarraco ja arrossegava pel que fa a l’abastiment d’aigua per la ciutat.
El monòleg s’ha representat en les darreres edicions del Festival de recreació històrica Tarraco Viva que organitza l’Ajuntament de Tarragona.
Veure vídeo a YoutubeFreixa, l'aigua en la Tarragona del segle XIV
Espectacle de petit format sobre la gestió de l’aigua a l’edat mitjana a Tarragona. Un monòleg teatralitzat presenta la Freixa, la muller de l’obrer, l’encarregat de gestionar l’aigua, que a través de la seva quotidianitat explica la complexa gestió de l’aigua a la Tarragona medieval de l’any 1383.
El monòleg s’ha representat durant les festes de Santa Tecla de commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia a Tarragona
Catàleg elements patrimonials vinculats al cicle de l'aigua
El treball és fruit de la col·laboració entre Ematsa, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) amb l’objectiu de difondre el cicle integral de l’aigua en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric.
El Catàleg d’elements patrimonials vinculats al cicle de l’aigua ha comptat amb una àmplia tasca de documentació bibliogràfica i un treball de camp amb què s’ha llistat, mapat i catalogat un conjunt de 104 elements patrimonials integrats en 83 punts d’interès.
Veure documentGerra Urceus
La iniciativa és el resultat d’un projecte coral elaborat per Ematsa, l’ICAC, Banzai Turba i l’institut de l’Ebre amb l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa que combina el rigor històric amb el disseny contemporani i la producció artesanal i de proximitat.
Una gerra pensada per a beure aigua de l’aixeta que s’inspira en les peces de ceràmica comuna fabricades i utilitzades a l’època romana, i que s’ha redissenyat per adaptar-la a les funcionalitats i les formes del segle XXI.
Veure vídeo a Youtube