Divulgació cultural

Fomentem el coneixement de la història de l'abastament d'aigua

El compromis d’Ematsa amb la comunitat local va més enllà de la prestació del servei d’aigua amb eficàcia i eficiència, per això impulsa diversos projectes encaminats a facilitar el coneixement històric de l’abastament d’aigua, tots ells vinculats al territori i buscant sinergies amb les entitats i administracions locals

Frontinus, curator aquarum

Espectacle de petit format sobre la gestió de l’aigua a l’època romana. El monòleg ens explica com gestionaven l’abastiment d’aigües i el clavegueram a les ciutats de l’Imperi Romà al segle II. El text: “Frontinus, curator aquarum” es posas en la pell del Curator AQUARUM, un personatge document que va estar al càrrec de la gestió de les aigües a Roma i que, en el context fictici de la representació, visita Tàrraco per ajudar al seu homòleg amb reptes que Tarraco ja arrossegava pel que fa a l’abastiment d’aigua per la ciutat.

El monòleg s’ha representat en les darreres edicions del Festival de recreació històrica Tarraco Viva que organitza l’Ajuntament de Tarragona.

Veure vídeo a Youtube

Freixa, l'aigua en la Tarragona del segle XIV

Espectacle de petit format sobre la gestió de l’aigua a l’edat mitjana a Tarragona. Un monòleg teatralitzat presenta la Freixa, la muller de l’obrer, l’encarregat de gestionar l’aigua, que a través de la seva quotidianitat explica la complexa gestió de l’aigua a la Tarragona medieval de l’any 1383.

El monòleg s’ha representat durant les festes de Santa Tecla de commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia a Tarragona

2021_09_13_FREIXA

Catàleg elements patrimonials vinculats al cicle de l'aigua

El treball és fruit de la col·laboració entre Ematsa, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) amb l’objectiu de difondre el cicle integral de l’aigua en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric.

El Catàleg d’elements patrimonials vinculats al cicle de l’aigua ha comptat amb una àmplia tasca de documentació bibliogràfica i un treball de camp amb què s’ha llistat, mapat i catalogat un conjunt de 104 elements patrimonials integrats en 83 punts d’interès.

Veure document
divulgacio cultural 2

Gerra Urceus

La iniciativa és el resultat d’un projecte coral elaborat per Ematsa, l’ICAC, Banzai Turba i l’institut de l’Ebre amb l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa que combina el rigor històric amb el disseny contemporani i la producció artesanal i de proximitat.

Una gerra pensada per a beure aigua de l’aixeta que s’inspira en les peces de ceràmica comuna fabricades i utilitzades a l’època romana, i que s’ha redissenyat per adaptar-la a les funcionalitats i les formes del segle XXI.

Veure vídeo a Youtube