Consells per a l’estalvi

Plogui o no, sempre hem de tenir cura de conservar aquest recurs natural escàs.
Aquest requisit és indispensable per tenir aigua en el futur.

A casa

L’estalvi d’aigua a casa no contribueix només a la conservació d’aquest recurs essencial, sinó que també pot reduir les factures d’aigua al llarg del temps. Cada petit canvi que facis a casa teva pot marcar la diferència i ajudar a preservar el nostre valuós subministrament d’aigua per a les generacions futures. Fem part nostra per ser bons administradors d’aquest recurs limitat!

  1. No t’adormis a la dutxa
    Per cada minut que passis sota la dutxa es poden perdre fins a uns 10 litres d’aigua. Pensa en tot el que pots estalviar si et dutxes més ràpidament o si tanques l’aixeta de la dutxa mentre t’ensabones.
  2. Tanca l’aixeta quan no estiguis utilitzant l’aigua
    Tanca l’aixeta quan no utilitzis l’aigua en rentar-te les dents, afaitar-te o rentar els plats. En un minut amb l’aixeta oberta, es poden perdre fins a 5 litres d’aigua.
  3. Cada gota compta
    Si repares les aixetes que degoten, pots estalviar fins a 30 litres d’aigua al dia. És l’aigua que consumeixen 15 persones en un dia.
  4. Utilitza aparells “aiguamigables”
    Si has de comprar una rentadora, un rentavaixelles o un vàter, comprova que tingui l’etiqueta ecològica que garanteix un ús racional de l’aigua.
  5. Instal·la dispositius estalviadors
    Si instal·les aixetes ecològiques, reductors de cabal, airejadors o altres dispositius estalvidors, podràs reduir considerablement el volum de l’aigua que surt per l’aixeta, sense notar cap pèrdua de pressió.

Al jardí

Els jardins són espais preciosos que ens ofereixen bellesa, relaxació i un contacte directe amb la natura. No obstant això, mantenir un bonic jardí pot ser un desafiament quan es tracta de conservar l’aigua, un recurs cada vegada més escàs. Afortunadament, hi ha pràctiques senzilles que podem adoptar per estalviar aigua als nostres jardins i contribuir al benestar del planeta.

  1. Plantes autòctones i resistents
    Planta arbustos o plantes autòctones i resistents. Són plantes igualment boniques i consumeixen menys aigua.
  2. Estiu sec, gespa alta
    En els estius secs, deixa la gespa a una mesura més alta i, d’aquesta manera, disminuirà l’evaporació de l’aigua.
  3. Rega a l’hora adequada
    Si reguem el jardí a primera hora del matí o al capvespre, aprofitem més l’aigua, ja que no s’evapora tan ràpidament.
  4. No escombris amb la mànega
    Utilitza, preferiblement, l’escombra abans que la mànega, quan netegis patis i terrasses.

Intenta no contaminar l’aigua

La contaminació de l’aigua fa referència a la introducció de substàncies químiques, deixalles o altres contaminants en cossos d’aigua, com ara rius, llacs, oceans i aigües subterrànies. Aquesta contaminació pot tenir conseqüències devastadores per a la salut humana, la vida aquàtica i el medi ambient en general.

L’aigua contaminada pot contenir microorganismes patògens, productes químics tòxics i metalls pesants que representen un risc greu per a la salut humana. El consum daigua contaminada pot causar malalties transmeses per laigua i problemes de salut greus.

  1. Els efectes secundaris dels medicaments
    No llencis els medicaments sobrants o caducats al vàter. En contacte amb l’aigua, es comporten de manera imprevisible, per la qual cosa pot afectar el medi ambient i, a la llarga, la salut. Porta’ls a la farmàcia.
  2. Estiu sec, gespa alta
    No llencis l’oli que ha sobrat després de cuinar pel desguàs. Un litre d’oli de cuina contamina la mateixa quantitat d’aigua que la que utilitzen 1.160 famílies en 1 dia! Retira’l de la paella amb paper absorbent i llença’l a les escombraries.
  3. La pintura, un altre enemic de l’aigua
    La pintura és una substància molt contaminant. Si te’n sobra i l’has de llençar, deixa-la assecar fins a obtenir una massa sòlida i porta-la als centres de recollida municipals.
  4. El vàter no és un cendrer
    Si fumes, no llencis les cigarretes al vàter. Les cigarretes contenen nicotina i quitrà, substàncies que es dissolen fàcilment en l’aigua i que són contaminants, fins i tot en petites concentracions. Llença les restes de les cigarretes a les escombraries un cop estiguin ben apagades.
  5. No obturis les canonades i les depuradores amb residus sòlids
    Els plàstics, les gases, les compreses i els preservatius que es llencen al vàter poden obstruir les canonades i afectar l’entrada d’aigua residual en les depuradores. Col·loca un petit contenidor al bany per llençar aquests residus sòlids.
  6. No escomRespecta l’aigua allà on et trobis bris amb la mànega
    L’aigua de casa teva és la mateixa que la de la feina, la del vestuari del gimnàs, la de la font del carrer… Mantingues una actitud ecològica respecte a l’aigua allà on la utilitzis.
Saltar al contingut