27 Oct2022

LA UAB ACULL UNA WORKSHOP SOBRE ELS AVENÇOS DEL SINCRO: PROJECTE PER DESENVOLUPAR UN SENSOR ÒPTIC PEL CONTROL DE LA QUALITAT DE L’AIGUA SUBMINISTRADA

Ematsa participa en el consorci que impulsa aquest projecte finançat pel Ministeri d’Economia  

El dimecres 16 de novembre el Campus de Bellaterra de la UAB acull el workshop del SINCRO (Sistema Intel·ligent de Prevenció de Risc Microbiològic a l’Aigua). Un projecte d’innovació que ha rebut la subvenció d’I+D+i del Ministeri d’Economia i que impulsa el consorci integrat per Aigües Sabadell, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Adiquímica, Sens Solutions i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA).

La jornada divulgativa està pensada per presentar els resultats d’aquesta iniciativa de recerca i innovació. El punt de partida ha estat desenvolupar una tecnologia per monitoritzar en continu i amb precisió el biofilm que es genera en les canonades de distribució d’aigua. Es tracta de biopel·lícules bacterianes que poden, entre d’altres efectes, obstruir les canonades, alterar les propietats organolèptiques de l’aigua o contaminar l’aigua amb bactèries.

Cap dels sistemes actuals de monitorització de biofilms permet aquest control. El projecte SINCRO ha abordat aquest repte aplicant l’ús de microsensors òptics. Així, s’ha desenvolupat una tecnologia basada en impressió 3D, que permetrà reduir tant el temps de fabricació com el cost del dispositiu i ampliar el rang de mesura per diferents nivells de profunditat i tipificar el biofilm mitjançant espectroscòpia.

El projecte coordinat per EMATSA compta amb la participació d’Aigües Sabadell que aporta la seva experiència en el camp de la reutilització d’aigües, així com pel Grup de Transductores Químicos de l’IMB-CNM-CSIC, especialistes en el desenvolupament de transductors químics basats en micro y nano-tecnologies. El consorci compta també amb la participació d’ADIQUIMICA, empresa dedicada a la producció de compostos desinfectants pel tractament d’aigua, la start-up SENSING SOLUTIONS, amb experiència en el tractament i control microbiològic en sistemes de refrigeració; i el Grup de Microbiología Ambiental (GMA) de la UAB, especialista en l’estudi de biofilms.

El pròxim dimecres 16 de novembre els responsables explicaran el desenvolupament del projecte, des del plantejament inicial del problema a resoldre fins a la creació del primer prototip. La sessió serà de 10 a 14h a Sala de Graus de la Facultat de Ciències i Biociències (UAB). L’assistència és oberta i gratuïta i es podrà seguir també a través del següent enllaç: https://bit.ly/3sh05Dc

PROGRAMA WORKSHOP 

10.00 – 10.05 

Inauguració de la jornada de treball – Jordi Vallvé (EMATSA). 

10.05 – 10.25  

Quin és el problema que es vol resoldre i com afecta aquest problema a l’aigua? – Jordi Mas (UAB). 

10.30 – 10.55 

Exemples pràctics d’afectació en instal·lacions industrials. – Núria Adroer (ADIQUÍMICA). 

11.00 – 11:25 

Pausa cafè  

11.30 – 11.55 

Com es vol resoldre? Teòrica sobre el desenvolupament de la tecnologia del sensor– Xavier Muñoz (ICN-INM CSIC). 

12.00 – 12.25 

Estat actual del projecte. Presentació del prototip del sensor actual i la tecnologia. – Aleix Collado (SENSING SOLUTIONS). 

12.30 

Clausura de la jornada de treball – Jordi Vallvé (EMATSA) 

*12.45 – 14h. 

Visita voluntària del assistents a la sala Blanca.