24 Mar2021

L’ANÀLISI DE LES AIGÜES RESIDUALS ES CONSOLIDA COM INDICADOR DE SALUT PÚBLICA

Des del mes d’abril passat, el Laboratori de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) realitza l’anàlisi de les aigües residuals per detectar i quantificar la presència del virus

El sistema de detecció de la presència de SARS–CoV2 a les aigües residuals es consolida com indicador de salut pública. L’anàlisi que realitza el Laboratori d’Ematsa, en col·laboració amb el Departament de Salut, permet avaluar la tendència de la presència del virus en una població amb anticipació, així es desprèn de la informació recollida després d’un any de la posada en marxa.

El president d’Ematsa, Jordi Fortuny, ha destacat la bona feina feta en aquest darrer any i ha explicat: “el repte, en un primer moment, era crear un mètode consensuat de mostreig i anàlisi per detectar i quantificar la presència de restes de material genètic del virus al clavegueram amb la finalitat d’establir un sistema expert d’alerta primerenca”. Ha continuat: “ara un cop hem comprovat que tenim un sistema fiable i robust, ens plantegem seguir avançant en aquesta línia i ampliar les possibilitats que ofereix l’anàlisi de les aigües residuals”. El subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre, Conrad Casas, ha explicat que la bona entesa amb Ematsa ha permès crear un projecte innovador que s’ha convertit en una alerta primerenca comprovada i que té especial rellevància en moments de baixa presència del virus. A més, ha assenyalat que la iniciativa “marca un punt de diferència, ja que permet tenir una foto més precisa de la presència del virus”.

Des del mes d’abril passat, el Laboratori de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) realitza l’anàlisi de les aigües residuals per detectar i quantificar la presència del virus. Aquesta tasca és fruit d’un acord de col·laboració amb la Subdirecció Regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de l’ASPCAT per monitorar la quantitat de material genètic de SARS-CoV2 i poder correlacionar la informació amb dades epidemiològiques.

Des de la posada en marxa del sistema, es realitzen dos controls setmanals en punts de mostreig de la xarxa de clavegueram que es corresponen amb les àrees bàsiques de salut. En un inici es van establir 8 punts de control que s’han ampliat fins a 11, als quals es suma el punt ubicat a l’entrada de la depuradora que recull les aigües residuals de Tarragona, Constantí, la Canonja i els Pallaresos. En total s’han realitzat 450 analítiques des de l’inici del control.

Els resultats han permès a l’Agència de Salut Pública fer un seguiment de l’evolució de la presència del virus i establir un model de correlació de les concentracions de virus de les aigües residuals dels 11 punts de mostreig amb el nombre de casos diagnosticats a cadascuna de les àrees bàsiques de salut. Així mateix, també es correlaciona amb les dades obtingudes al punt d’entrada de la depuradora amb el conjunt de tots els casos de Tarragona, Constantí i Els Pallaresos.

Les conclusions extretes per l’Agència assenyalen que el nivell i les tendències de la circulació de SARS-CoV-2 a les aigües residuals analitzades es corresponen amb l’increment i la reducció de casos diagnosticats a la segona i a la tercera onada de l’epidèmia i són un reflex de les diferències existents entre les diverses àrees bàsiques de salut. En el moment actual, han de ser una eina per confirmar la baixada de la tercera onada, per anticipar l’inici d’un possible rebrot i per tenir més informació sobre les noves variants del virus.

Col·laboració internacional 

El Laboratori d’Ematsa s’ha integrat en diverses iniciatives internacionals de referència creades per establir metodologies de treball comunes que permetin l’intercanvi d’informació. Per una banda, forma part de la iniciativa REVEAL, que impulsen CETAQUA i Agbar,  i que ha generat una xarxa per facilitar l’intercanvi de coneixement amb experts en virologia, epidemiologia, analítica i tractament d’aigua. D’altra banda, també col·labora en una iniciativa de la Comissió Europea liderada pel Centre Conjunt Europeu de Referència (JRC-EU) que aplega més de 90 EDAR per tota Europa i que compta amb el suport de l’UNEP, Union for the Mediterranean, World Water Quality Alliance, UNEP/WHO i Institut Mediterrane d’Eau (IME).

Dades Obertes 

Els resultats de les anàlisis de les aigües residuals per detectar la presència de SARS-Cov2 estan disponibles al portal de Dades Obertes de l’Ajuntament de Tarragona. Així, les dades estan a disposició de la ciutadania des de la posada en marxa i s’actualitzen setmanalment. El president d’Ematsa ha destacat la importància de facilitar l’accés lliure a dades de la gestió pública i “especialment sobre l’evolució dels SARS-Cov2 que s’ha convertit en un greu problema de salut pública”.

Al Portal també es poden consultar les dades de la qualitat de l’aigua de la xarxa d’abastament, així com de l’aigua de les fonts públiques.