10 Jun2019

PARLAR DE CANVI CLIMÀTIC ÉS PARLAR D’ECONOMIA CIRCULAR

Experts en l’economia circular centren la II Jornada Idea d’Ematsa en la necessitat de preservar els recursos naturals i en enfocar la innovació cap a tecnologies

L’Economia lineal porta cap a l’esgotament dels recursos naturals, a la contaminació del medi ambient, a la pèrdua de biodiversitat i, com a resultat final, a la generació de residus. En canvi, l’economia circular condueix a la reducció de l’ús de recursos naturals i de residus, contribueix en la lluita pel canvi climàtic i aporta més innovació i competitivitat. Aquests són els eixos cap on treballen empreses com Ematsa i que dijous 6 de juny es van donar a conèixer a les II Jornades d’Idea, celebrades a l’edifici de l’empresa d’aigües. Unes ponències enfocades en l’economia circular i que van comptar amb experts com el geògraf i meteoròleg de Tv3, Francesc Mauri. “Parlar de canvi climàtic –ha remarcat- és parlar d’economia circular. Al llarg de la història el planeta ens ha portat tot tipus de canvis i, el clima, no és una excepció. L’espècie humana no hi serà d’aquí a uns anys al planeta”. I va afegir: “Donem per fet que el petroli ha de ser car però l’aigua barata. Per què si en aquest país no falta petroli però aigua si?”.

“Les nostres línies de treball són la lluita contra el canvi climàtic, la reducció de la generació de residus i la reducció de l’ús de recursos naturals. Per això és clau el paper que hi juga l’aigua de l’aixeta. A banda de la reducció de la petjada de carboni, també comporta una important reducció del cost econòmic, ja que “un litre d’aigua embotellada és 230 vegades més cara que l’aigua de l’aixeta”, va remarcar el director-gerent d’Ematsa, Daniel Milan.

Francesc Mauri, geògraf i meteoròleg de TV3 y Catalunya Ràdio en un moment de la seva intervenció a la Jornada Idea 2019

Francesc Mauri, geògraf i meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio en un moment de la seva intervenció a la II Jornada Idea

Per la seva part, el responsable d’enginyeria, projectes i invocació, d’Ematsa, Jose Molina, va donar a conèixer dos projectes en què treballa l’empresa d’aigües de Tarragona. Es tracta de l’En@igua que té com a objectiu la lluita contra el canvi climàtic i que consisteixen en la instal·lació d’energies renovables i el projecte Mobility amb el canvi de la flota de vehicles de combustibles fòssils a vehicles elèctrics. “Pel que fa a les energies renovables, s’està treballant en energia mini hidràulica i la solar fotovoltaica. La mini hidràulica consisteix en la instal·lació de pico turbines pel funcionament d’estacions d’instrumentació i en la instal·lació d’una turbina de 3,5 kWh”, va explicar Molina. I va afegir: “Pel que fa a l’energia fotovoltaica es tradueix en la instal·lació de panels solars a les cobertes dels dipòsits de St. Pere i St. Pau i el dipòsit de Mas Panxe. L’any 2018 s’han produït 47.000 kWh en energies renovables, el que representa el 3% del total de l’energia consumida pel departament d’Operacions de l’Ematsa. L’any 2019 està previst la instal·lació de 12 kWh en energia solar”.

José Molina Onate - Divisió d'Enginyeria projectes i Innovació Ematsa durant la seva intervenció a la Jornada Idea 2019

José Molina Onate – Divisió d’Enginyeria projectes i Innovació Ematsa durant la seva intervenció a la II Jornada Idea

15 vehicles elèctrics a Ematsa

Pel que fa a la substitució de la flota de vehicles per vehicles elèctrics, Ematsa va iniciar el projecte l’any 2018 en la instal·lació d’un carregador ràpid i l’adquisició de dos vehicles elèctrics. Aquest any 2019 es finalitzaran les tasques d’instal·lació de la infraestructura de recàrrega necessària i està previst acabar l’any en un total de 15 vehicles elèctrics.

La jornada també va comptar amb una ponència de l’arquitecte de l’Ajuntament de Tarragona, Rogelio Jiménez, sobre els sistemes de drenatge sostenible, posant com a exemple l’Anella Mediterrània. Jiménez ha resumit en 4 els beneficis de sistemes urbans de drenatge sostenible: per una banda redueixen el volum d’escorrentia que entra a la xarxa de clavegueram i milloren la seva qualitat; incrementen la recàrrega dels aqüífers i milloren la qualitat de l’aigua que arriba al medi natural.

Els fonaments de l’economia circular en el sector de l’aigua, per part de Júlia Garcia, del Business Unit in Leitat Technological Center, i la directora de desenvolupament sostenible de l’AM Catalunya-Balears de Sorea, Raquel Pallach, ha tancat les ponències. Pallach ha subratllat la necessitat de “convertir les depuradores en biofactories”, mentre Garcia ha defensat que “el model actual d’economia lineal està obsolet perquè tot el que utilitzen tenen un impacte molt negatiu pel medi ambient”.

El conseller d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Tarragona i vicepresident d’Ematsa, en funcions, Pau Pérez, va cloure unes jornades organitzades al voltant del replantejament de processos que enfoquen la innovació amb l’objectiu de trobar recursos entre el que avui considerem residus. Ballesteros ha remarcat que “cal deixar enrere el model d’economia lineal i començar a pensar en economia circular, com estan fent empreses com Ematsa. Cal inventar nous productes i serveis que no perdin el seu valor durant la seva utilització i és fonamental que aquesta premissa hi sigui present des de l’etapa del seu disseny. Aquest replantejament de processos enfoca la innovació cap a tecnologies que aporten valor, no només per l’eficiència i el rendiment dels mateixos processos, sinó també perquè són capaços de trobar recursos entre el que avui considerem residus”.

Per la seva part, el conseller delegat de Sorea, Emili Giralt, va manifestar que “Ematsa és una empresa que té un full de ruta molt clar, amb uns objectius sostenibles molt ben traçats. És un model d’empresa al territori, perquè no totes tenen tan assumits els objectius com Ematsa”.