22 Feb2023

EMATSA OPTA ALS FONS PERTE PER A LA DIGITALITZACIÓ DEL CICLE URBÀ DE L’AIGUA

​La companyia d’aigües presenta un projecte de 9,1 milions d’euros per garantir la resiliència hídrica de Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar

​L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) opta als fons per a la digitalització del cicle urbà de l’aigua del Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) que impulsa el Ministeri de Transició Ecològica.

La companyia d’aigües ha presentat un projecte per valor de 9,1 milions d’euros, que permetrà aplicar la digitalització i la intel·ligència artificial a tot el cicle urbà de l’aigua, des de la seva captació fins al retorn al medi natural.

El president de la companyia, Jordi Fortuny, destaca “l’aposta del projecte per la transformació digital de la gestió del cicle urbà de l’aigua que permetrà, a través de la monitorització i la sensorització, millorar la capacitat d’actuar de manera preventiva per garantir l’ús eficient de l’aigua i preservar els recursos propis i l’entorn”. En aquest sentit, ha assenyalat “el canvi climàtic ens planteja reptes molt importants per a la gestió eficient i sostenible d’un recurs tan essencial com és l’aigua. El projecte que presentem als PERTE té com a objectiu dotar-nos de tecnologia que ens permeti anticipar-nos i garantir la resiliència hídrica del nostre territori”.

Centre de Control d'Ematsa

Transformació integral

El projecte inclou 16 accions que tenen com a objectius millorar el coneixement i l’ús dels recursos hídrics i preservar les masses d’aigua i el medi natural. Per a dur-los a terme, planteja, per una banda, iniciatives de planificació i modelització de les xarxes d’aigua, tant d’abastament com de sanejament i, d’altra banda, la instal·lació de sensors i sistemes d’anàlisi en continu pel control de la qualitat i disponibilitat de l’aigua en les captacions i les xarxes de distribució i sanejament. A més, contempla la instal·lació completa de la telemesura a tots els punts de distribució i dotar tot el cicle de mesures de ciberseguretat per assegurar la robustesa de totes les infraestructures.

L’àmbit d’aplicació del projecte abasta tots els municipis on opera Ematsa és a dir, Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar, que suposen una població de 152.041 habitants i permetrà:

  • Digitalitzar de manera integral els usos de l’aigua
  • Millorar el coneixement i l’ús dels recursos hídrics
  • Comptar amb processos de coneixement i anticipació basats en models matemàtics de modelització per preveure i reduir els efectes d’episodis crítics provocats pel canvi climàtic
  • Millorar l’eficiència i reduir les pèrdues en l’ús de l’aigua

Totes les accions, a més, duen un component de millora de la governança i la transparència, ja que l’automatització i l’aplicació de la intel·ligència artificial en la gestió de les dades dotarà d’informació en temps real a les diverses administracions implicades en la presa de decisions en la gestió de l’aigua.