Saps que l'aigua de l'aixeta és bona per a la teva salut?

L’aigua és un element indispensable per a la vida i un nutrient essencial en la nostra alimentació diaria. L’organisme humà està constituït majoritàriament per aigua, que exerceix funcions vitals, per la qual cosa és fonamental per a una correcta hidratació mitjançant una ingesta adequada.

Les necessitats d’aigua varien en funció de l’edat, el sexe, la condició fisiològica i la temperatura ambiental, de manera que les necessitats d’aigua d’una persona adulta suposen un mínim d’1,5 litres al dia.

Tot seguit, destaquem els minerals que pot contenir l’aigua de l’aixeta i que són indispensables per a l’organisme:

El calci és necessari per a la formació i manteniment del teixit ossi. És, per tant, un element indispensable per al creixement i la mineralització correcta d’ossos i dents. El calci que aporta l’aigua de l’aixeta és molt impotant per garantir les necessitats diàries dels nens, els adults, les persones que pateixen osteoporosi i les persones amb intolerància a la lactosa, ja que suposa una font de calci que cal tenir en compte.

Gràcies a l’aportament en calci que pot contenir l’aigua de l’aixeta, un consum diari d’1,5 litres d’aigua afavoreix els següents aspectes:

La formació i el manteniment del teixit ossi; el creixement i la mineralització adequats d’ossos i dents; la regulació de la pressió arterial; la reducció dels càlculs renals; la reducció del pes corporal; la disminució de patir càncer colorectal.

Les aigües riques en calci i magnesi tenen un gust més fort, però poden tenir un efecte positiu sobre la pressió arterial i contribueixen a la prevenció de malalties cardiovasculars.

El magnesi és indispensable per a la mineralització òssia i per a nombroses funcions, com la transmissió de l’activitat neuromuscular i del sistema nerviós central i la funció cardíaca. L’Organització Mundial de la Salut estima que un adult necessita ingerir entre 220 i 260 mg de magnesi al dia. L’aigua de l’aixeta pot contribuir considerablement a la quantitat diària recomanada de magnesi.

L’aigua de l’aixeta pot contenir una quantitat important de magnesi, de manera que un consum diari d’1,5 litres d’aigua afavoreix els següents aspectes:

 • La mineralització òssia.
 • La transmissió de l’activitat neuromuscular, del sistema nerviós central i la funció cardíaca.

Les aigües riques en calci i magnesi tenen un gust més fort, però poden tenir un efecte positiu sobre la pressió arterial i contribuir a la prevenció de malalties cardiovasculars.

La presència de bicarbonats i sulfats a l’aigua de consum és potencialment beneficiosa per a la salut. Els bicarbonats tenen propietats digestives i poden contribuir a la prevenció dels càlculs renals. Per la seva banda, una aigua rica en sulfats pot exercir un lleuger efecte laxant.

 • N’hi ha prou, amb 1,5 litres d’aigua al dia?
  És difícil d’establir la quantitat exacta d’aigua que una persona ha de beure diàriament, ja que les necessitats acostumen a variar en funció de diversos factors, com l’activitat física, el clima, l’edat i el sexe, entre d’altres.

El consum recomanat d’aigua per a les persones adultes sanes és d’1 ml per cada quilocaloria que s’ingereix al dia, és a dir, entre 2 i 3 litres d’aigua diàriament.

D’aquesta quantitat, entre el 75% i el 80% s’ha d’obtenir de les begudes (principalment, aigua, llet, sucs, infusions, brous, etc.), mentre que el 20% o 25% restant ha de procedir d’aliments sòlids, com la fruita i la verdura.

 • Saps com es recomana començar i acabar el dia?
  Mentre dormim, perdem aigua. Per tant, és recomanable beure almenys un got d’aigua abans d’anar-se a dormir i un altre després de llevar-se.
 • Per què hem d’estar ben hidratats?
  En transpirar, el nostre cos perd aigua i sals minerals. El 99% de la nostra suor és simplement aigua, però també trobem minerals com el sodi, el potasi, el magnesi i el ferro.

 

Una bona hidratació permet recuperar els valors d’aigua que l’organisme necessita i evita certs trastorns, com vòmits, mals de cap, cansanci, ell seca, etc., símptomes propis de la deshidratació.

 • Saps per què no hem d’esperar a tenir set per beure aigua
  La pèrdua d’aigua que pateix el cos diàriament (més de 2 litres) ha de ser reemplaçada al més aviat possible per evitar que comenci el procés de deshidratació.

 

Per això, és molt important que no ens esperem a tenir la sensació de set per beure aigua, ja que aquest símptoma és una característica de la deshidratació.

 • Cal beure més aigua en fer exercici?
  Beure mig litre d’aigua dues hores abans de fer exercici és fonamental per tenir una hidratació adequada i donar temps al cos per eliminar l’excedent d’aigua ingerida.

 

Durant l’exercici, és recomanable hidratar-se a intervals regulars per reemplaçar tota l’aigua que es perd a través de la suor. Després de l’exercici, és de vital importància beure aigua per a una recuperació adequada.

 • Cal que els nens prenguin més precaucions?
  En el cas dels nens, és important realitzar aturades obligatòries en els entrenaments o jocs per beure la quantitat d’aigua suficient i hidratar-se.
 • La gent gran ha d’hidratar-se més?
  En el cas de la gent gran, és fonamental controlar-ne el consum, ja que amb l’edat es produeixen canvis en la funció renal i disminueix en gran mesura la sensació de set.
 • Sabies que és recomanable beure més aigua si tenim la grip o diarrea?
  El refredat comú, la grip i les diarrees porten sovint a la deshidratació, per la qual cosa en aquests estats és necessari beure aigua regularment.

 

L’aigua de l’aixeta conté sals minerals i altres nutrients que li acostumen a proporcionar un sabor i una olor particular. Per aquest motiu, les aigües riques en calci, potasi i magnesi tenen un sabor més intens.

Per millorar-ne el sabor i l’olor, és recomanable dipositar-la a la sortida de l’aixeta en una gerra oberta de vidre, deixar-la reposar durant mitja hora perquè s’evapori el clor i introduir-la posteriorment al frigorífic. El fet de refredar l’aigua mitiga el seu gust i l’olor de clor.

Igualment, si hi afegeixes una gota de suc de llimona millora el seu sabor.