Fem un consum responsable de l’aigua davant l’alerta per sequera

Demanem la col·laboració ciutadana per fer un consum responsable de l’aigua davant la situació de sequera que afecta gran part de Catalunya, provocada pel descens continuat de les reserves d’aigua, lligat a la manca de pluges.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat l’estat de prealerta per sequera hidrològica al Consorci d’Aigües de Tarragona, el qual afecta Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar. L’ACA ha determinat diverses mesures que afecten el consum amb l’objectiu de minimitzar els efectes dels episodis de sequera i alentir el descens de les reserves.

Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.

Per a més informació sobre la declaració de l’ACA, es pot consultar en aquest enllaç:
Portal de la sequera: https://sequera.gencat.cat/ca/inici/

Aquest descens de les reserves dels embassaments, les temperatures màximes i la insuficiència de pluges evidencien una conjuntura crítica. Per això, és imprescindible aplicar mesures urgents que contribueixin a pal·liar les greus conseqüències que poden desencadenar-se si continua agreujant-se aquesta situació. La ciutadania hi té un paper destacat i cal que tothom faci un ús responsable de l’aigua.
És en aquest sentit que proposem diversos consells per preservar aquest recurs essencial i garantir el subministrament d’aigua per a la present i les futures generacions. Així doncs, animem a actuar amb petits gestos sostenibles per aplicar des de casa, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta.

Consells per estalviar i reutilitzar l’aigua:

  • Ajudaràs a reduir el consum si tens plantes autòctones que s’adaptin al clima i també si reculls l’aigua de la pluja per aprofitar-la per regar.
  • Si fas servir un rentaplats de baix consum amb un programa d’estalvi, reduiràs el consum de 100 litres a 15 litres.
  • Amb una rentadora de baix consum, si fas servir un programa d’estalvi i la poses quan estigui plena, passaràs de consumir 200 litres a 75 litres.
  • Pots passar d’usar 500 litres d’aigua a 50 litres si no neteges la terrassa amb la mànega.
  • Si tanques l’aixeta mentre t’ensabones les mans, passaràs de consumir 16 litres a 2 litres; i si ho fas mentre et raspalles les dents i fas servir un got per glopejar, el consum de 30 litres el reduiràs a 1 litre.
  • Si prens una dutxa curta en comptes de banyar-te i tanques l’aixeta mentre t’ensabones, passaràs de consumir 200 litres a 60 litres.
  • Pots instal·lar un sistema que reculli les aigües grises de la dutxa, banyera, rentadora, rentaplats, i les aprofiti per a la cisterna del vàter.
  • Utilitzaràs la meitat d’aigua si prems el botó de mitja descàrrega de la cisterna.
  • Arregla les aixetes i cisternes que degoten, perquè poden perdre fins a 30 litres diaris, i vigila les fuites.
  • Posa un airejador d’aixeta que barreja l’aigua amb aire i gasta menys.

Consulta més consells a: https://www.ematsa.cat/la-teva-aigua/consell-per-estalvi/