21 Jun2016

L’ALCALDE BALLESTEROS PARTICIPA A LA JORNADA SOBRE LA NOVA GESTIÓ DE L’AIGUA A LES CIUTATS AL ‘FORO DE CIUDADES DE MADRID’

El màxim responsable municipal i president d’Ematsa destaca que ‘encara són molts els recursos econòmics dels usuaris dels serveis d’aigües que van destinats a fer-se càrrec de responsabilitats que li són alienes’.

L’alcalde de Tarragona i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros, ha participat aquest migdia a la segona edició del Foro de las Ciudades de Madrid, organitzada per la Feria de Madrid-IFEMA i coordinada per l’Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS). Aquesta trobada s’ha centrat en el desenvolupament urbà com a instrument de benestar, d’innovació social i d’economia circular davant els desafiaments del segle XXI. En concret, l’alcalde Ballesteros ha participat en una taula rodona en la que s’ha debatut sobre la nova gestió de l’aigua a les ciutats. Ciutadans compromesos i empreses responsables.

fotnot_160621_foro_ciudades

L’alcalde ha destacat la tasca que realitza Ematsa, “una empresa amb una experiència de més de 30 anys i que abasteix a una població de prop de 145.000 persones, dels quals hi ha 60.000 clients d’aigua potable”. Així mateix, també ha remarcat el fet que “el debat no s’ha de centrar en model de gestió pública o model de gestió privada, sinó en bona gestió o mala gestió i també ha posat en valor el model mixt de Tarragona”.

Ballesteros també ha posat l’èmfasi en què “encara existeixen temes en els que encara estem lluny del nivell desitjable. Encara són molts els recursos econòmics dels usuaris dels serveis d’aigües que van destinats a fer-se càrrec de responsabilitats que li són alienes. Estic parlant de la contaminació dels recursos hídrics que empreses com Ematsa tenen que finançar i, per tant, repercutir en les tarifes quan, en realitat, correspon a l’administració de rang superior alliberar-la de contaminants previs a la captació de l’aigua”. I ha afegit: “Les administracions (organismes de conca) que han creat legislació perquè “el que contamini pagui” (Directiva Marc de l’aigua i la seva transposició al marc jurídic estatal i autonòmic) haurien de ser encara més rigorosos en l’aplicació i el compliment d’aquests principis i fer que els processos per deixar l’aigua tal com la proporciona el propi recurs les assumeixin les empresa contaminants o, si s’escau el conjunt de contribuents, però en cap cas els usuaris d’aquests recursos hídrics ja gravats amb els costos de la seva gestió”.

Finalment, l’alcalde i president d’Ematsa ha destacat la posada en marxa fa tres anys del Fons Social dedicat a protegir a les famílies amb risc d’exclusió social. “Això sense oblidar que l’empresa d’aigües de Tarragona no talla l’aigua a ningú que no pugui pagar. És més –ha afegit– Ematsa assumeix el cost de reposició del servei aigua després del tall, així com els impostos que suposa el cànon autonòmic i l’IVA corresponent, ja que ni l’Administració Autonòmica ni l’Estatal es fan càrrec d’aquest cost”.

A la jornada han participat representants de les administracions públiques, operadors de serveis d’aigua urbana, experts i ONGs. L’objectiu d’aquesta trobada és posar en valor la gestió integral del cicle de l’aigua a les ciutats (abastaments, clavegueram i depuració), activitat que requereix alta tecnologia, infraestructures adequades i gestors capacitats –tant públics com privats- però que també necessita una ciutadania compromesa que assumeix el seu ús i consum des de la responsabilitat.