27 Jun2014

EMATSA PARTICIPA A LA TAULA DE LA POBRESA ENERGÈTICA DE TARRAGONA I REUS

taula_energetica_granLes administracions locals i autonòmiques s’alien amb el sector energètic per pal·liar les mancances de les famílies més necessitades

La Taula de la Pobresa Energètica promoguda s’ha constituït a l’Ajuntament de Tarragona, amb la participació de diverses entitats de l’entramat social de la ciutat i del territori, entre elles l’Ematsa.

En temps especialment difícils per l’economia de moltes llars, el govern municipal ha endegat aquest òrgan que s’ha reunit avui per primera vegada. Es tracta d’un espai institucional de diagnosi, anàlisi, debat i recerca d’alternatives i solucions que garanteixin l’accés al consum energètic de les persones amb insuficiència de recursos econòmics.

A la Taula de la pobresa energètica hi participen les principals administracions públiques implicades ja sigui la local i l’autonòmica, representants d’entitats del tercer sector, centres universitaris i de recerca que treballin en la matèria i representants de les principals empreses subministradores d’electricitat, aigua i gas que operen a la ciutat. En altres municipis importants de Catalunya, com Terrassa i Girona han creat taules de pobresa similars.

Pel que fa a l’agilitat i eficàcia de la Taula de la pobresa energètica, la seva naturalesa jurídica s’assimilarà a la d’una comissió eventual específica prevista a l’article 112 del ROM; amb representació de les diferents conselleries implicades, els diferents grups polítics municipals, els tècnics de les matèries afectades, així com representants de les entitats especialitzades en la matèria com poden ser altres administracions i entitats públiques, universitats i les empreses subministradores d’energia i aigua.

Els ajuntament de Tarragona i Reus impulsen la iniciativa

Formen part de la taula Javier Villamayor, tinent d’alcalde conseller de Serveis a la Persona, Jocs Mediterranis Tarragona 2017 i Ciutat Intel·ligent en qualitat de president de la Taula; Xavier Tarrés, tinent d’alcalde de Treball, Activació Econòmica i Habitatge com a vice-president 1er de la Taula; Carme Crespo, tinenta d’alcalde d’Ensenyament, Medi Ambient i Patrimoni com a Vice-presidenta. I Montserrat Vilella regidora en representació de la ciutat de Reus.

A més, s’hi ha convidat representants de cadascun dels grups polítics municipals, de les entitats del tercer sector, representants del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, d’Ematsa, de l’Agència Catalana de Consum, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, de l’Institut Català d’Energia i l’Agència Catalana de l’Aigua; Representats de les principals companyies subministradores d’energia i d’aigua amb presència a la ciutat. Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya; experts en eficiència energètica de la Fundació Smart Mediterranean City; i tècnics municipals de les principals àrees implicades (IMSST, OMAC, OMIC, SMHAUSA, etc.). Aquesta Taula tindrà connexió estreta amb la Taula del govern de la Generalitat.

Estratègies proposades

Les estratègies d’acció comencen amb la detecció dels col·lectius i persones vulnerables i la definició de sistemes de prevenció en matèria de pobresa energètica. La centralització, divulgació de la informació i assessorament als usuaris/es sobre ajuts socials, tarifes, abonaments socials i qualsevol mesura existent, permet coordinar les accions entre les administracions públiques, tercer sector i empreses davant els diferents riscos relacionats amb la pobresa energètica.

La Taula serveix per definir protocols d’actuació entre els serveis socials municipals i les principals empreses subministradores, en casos de risc d’exclusió. També la planificació i l’estudi d’accions per millorar els habitatges on viuen les persones en risc. Finalment, es faran noves actuacions integrals i coordinades per superar la fragmentació en matèria de bonificacions, ajuts socials, fraccionaments en el pagament de rebuts.