22 Mar2016

L’EVOLUCIÓ DEL CONSUM D’AIGUA A TARRAGONA ES MANTÉ ESTABLE DESPRÉS DE LA FORTA DAVALLADA DE 2007

Avui se celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb el lema ‘Aigua, Economia i Treball’

El consum domèstic d’aigua potable es manté estable a Tarragona des de 2013, any d’inflexió ja que es va produir una reducció de 7,9 litres per habitant i dia.

Avui, 22 de març, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, una data crucial per recordar la importància de l’aigua i la defensa de la gestió sostenible dels recursos. Aigua i Feina és el tema dedicat enguany per un dia que serveix per prendre consciència d’un recurs natural tan important com és l’aigua.

Cada tarragoní consumeix, de mitjana, 112,86 litres per persona i dia. La disminució més important –després de 2007, any que es va produir els episodis de sequera– es va produir de 2011 a 2012, ja que va passar de 120,58 litres per habitant i dia a 115,94. En canvi, es manté el consum des de 2013 amb 112,95 litres per habitant i dia.

FOTNOT_160322_DMA2016_01

“Des de que es van produir els episodis de sequera, hi hagut una tendència a fer un consum responsable de l’aigua. I un cop superada aquesta situació, enlloc d’incrementar-se el consum, es manté”, explica el vicepresident de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa), Pau Pérez. “La crisi econòmica també ha contribuït a mantenir la consciència per un consum responsable de l’aigua”. I  afegeix: “La gent es mira més el consum d’aigua, és a dir, si tenen piscina no la omplen, si tenen gespa no la reguen tant i enlloc de banyar-se es dutxen”.

Una part important d’aquesta reducció s’aconsegueix gràcies a la millora de la gestió, és a dir, amb el sistema de control de fuites. Ematsa té implantat un sistema busca-fuites que consisteix en la instal·lació de sensors a la xarxa d’aigua potable que escolten els soroll que produeixen les fuites durant les nits (quan hi ha menys consum i menys soroll) i un equip format per dues persones s’encarreguen de verificar l’existència de fuites en funció de les alarmes dels sensors. Aquest mateix equip disposa també d’un planning anual per comprovar l’existència de fuites, al menys una vegada a l’any, a la totalitat de la xarxa d’aigua de la ciutat, fent servir diferents equips de detecció. A la ciutat hi ha 30 estacions remotes, que faciliten dades en temps real de pressions i volums d’aigua subministrats, que un moment determinat poden obrir i tancar la xarxa d’aigua perquè tota la ciutat està sectoritzada. Les variacions importants dels volums activen també les corresponents comprovacions per part de l’equip de busca-fuites.

FOTNOT_160322_DMA2016_02