22 Mar2018

ARRENCA A LES ESCOLES MARCEL·LÍ DOMINGO I SANT SALVADOR EL PROGRAMA ESCOLAQUA PER SUPERAR LES RESISTÈNCIES SOBRE L’AIGUA DE L’AIXETA

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, s’enceta un projecte per generar una xarxa d’escoles que beuen aigua no embotellada

L’objectiu és que les escoles es converteixin en prescriptores per a les famílies en el consum d’aigua de l’aixeta

Avui, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, arrenca el programa Escolaqua amb la participació de 2 centres educatius de Tarragona, com són l’escola Marcel·lí Domingo i l’escola Sant Salvador. Una iniciativa de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa), amb col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació (Imet). Aquest projecte de Responsabilitat Social Corporativa també es portarà a les escoles Arquitecte Jujol i l’escola Sant Sebastià dels Pallaresos, l’escola La Canonja de La Canonja i l’institut-escola l’Agulla del Catllar, també amb el suport dels ajuntaments de cada localitat.

Nena amb trenes amb un got d'aigua a la mà

Escolaqua és un projecte basat en la transferència de coneixement que recerca el canvi d’hàbits i la transformació de costums. La filosofia és la generació d’activitats en els centres educatius adaptades a les necessitats d’alumnes, mestres i famílies al voltant de l’aigua. Es tracta que les escoles es converteixin en prescriptores per a les famílies en el consum de l’aigua de l’aixeta. Els seus objectius són:

  • Superar les resistències sobre l’aigua de l’aixeta per reduir la petjada de carboni del consum de l’aigua de boca.
  • Generar i transferir els coneixements d’Ematsa sobre l’aigua, el seu consum i la seva gestió a la comunitat educativa.
  • Impulsar una xarxa col·laborativa i d’aprenentatge entre escoles, ajuntaments i l’empresa d’aigües de Tarragona.


Les propostes que s’impulsaran a les escoles van des de rebre reptes per fer recerca dins de l’aula, a desenvolupar tallers sobre estalvi d’aigua a casa en família, passant per construir una depuradora a casa o visitar alguna de les que tenim en el nostre municipi.

Per aquest motiu, la col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació és molt important perquè el projecte també se centra en la formació i assessorament a professorat dels centres educatius per treballar el cicle de l’aigua, els nous reptes que es presenten al món per l’escassetat d’aigua o quina relació hi ha entre la salut dels nostres rius i la dels nostres mars.

Algunes de les activitats que es realitzaran aquest darrer tram del curs escolar són:

• Els alumnes analitzaran quantes ampolles de plàstic es consumeixen en un any escolar en cada escola i quants infants veuen aigua de l’aixeta a casa i a l’escola
• S’assessorarà a l’escola de Sant Salvador per generar un projecte educatiu vinculat a l’aigua per cada cicle que els alumnes desenvoluparan a partir del curs 2018/2019.
• Finalment, també es desenvoluparà un taller a cada escola que ho demani sobre estalvi d’aigua a la llar i s’ensenyarà a llegir la factura de l’aigua.

Aquest darrer tram del curs escolar començarà a 2 escoles de Tarragona, les 2 de Pallaresos, l’escola de La Canonja i l’Agulla del Catllar. A partir de setembre el projecte s’estendrà a totes les escoles que estiguin interessades i serà ja el moment de la construcció de projectes a cada escola i l’intercanvi de propostes entre els diferents centres.